My Dad

Milyen lakásban élnek a boldog családok?

Mitől lesz a lakás otthon? Mikor érzi gyerek, felnőtt, hogy jó otthon lenni, jó együtt élni? 10 ötlet, ha fontos a család!

  1. Az életritmusunk olyan, hogy keveset vagyunk együtt. A munkával, iskolával, különórákkal teletűzdelt napokon, és a hétvégi lazulásban legyen egy helyiség, ahol összegyűlünk, ahol a családtagok szeretnek együtt lenni, megélik az összetartozást, beszélgetnek egy jót.

          Lehet ez az étkező – mert a közös étkezések nagyon fontosak. De nem ilyen…

szo2
…itt hiába kerek az asztal, ha kőkeményen megjelenik a hierarchia…
szo5
…és bár jól néz ki, meg trendi, ez sem lakásba való (sosem értettem a bárszékek iránti vonzalmat, cseréld le, vagy még jobb, ha meg sem veszed).
szo4
A családi étkező sokkal inkább “színes-szagos”,
szoszo1
vagy olyan, mint Merci-Ancsánál
 szo3

Unalomig ismételt, hogy hiába nézünk egy irányba, ha az a TV. Én mégis azt mondom, egy, azaz 1 jó filmet nézzünk meg együtt – amit mindig más ajánl a többieknek – összebújva, egy finom teával, egy ropogós, házi készítésű édesburgonya csipsszel. Közben sírjunk, vagy nevessünk együtt, és beszéljük meg, kinek-miért tetszett a film.

Egyszóval kell egy kanapé, egy nagy ágy…

szo6szo7

2. Van hely az elvonulásra – ideális, ha legalább a gyerekeknek külön szobája van. Kérlek, most ne mondd azt, hogy milyen jól elvannak együtt!  Életemben nem volt külön szobám – szoktam mondani, remélem, most már nem is lesz -, tudom, miről beszélek! Ha kicsi a hely, akkor is van lehetőség a saját tér kijelölésére, az “énidőre” (a szülőknek is!), arra, hogy mindenki egyénisége megjelenjen. Öröm, hogy összetartozunk, de öröm, hogy nem vagyunk egyformák!

szo8

szo9

Hobbyszoba, egy sarok, vagy egy zárható szekrény, ami csak az enyém…

szo10szo11szo12szo13szo14

3. A család fészke nem egy elzárt, titokzatos- titkokkal terhelt!- világ. Nyitott, pozitív, vannak barátok, jó szomszédok, mégsem átjáróház, bárkit, bármikor nem engedünk be! Előnyben vannak a kerttel rendelkezők, de egy közös folyosót is megszépíthetünk, kitehetünk egy széket, néhány cserép virágot.

szo15szo16

Lásd Budapestet! blog  Terézvárosban járt.

szo17

4. A boldogsághoz rend is társul (vagy megelőzi?), melynek megteremtése, fenntartása nem egy ember feladata. Az anya – egyes helyeken apa – sem cseléd, kedveseim!

5. A tárgyak vannak értünk, nem fordítva. A lakberendezés nem törékeny, extra,  drága, öncélú, ijesztő, veszélyes dolgok felhalmozását jelenti, pláne, ha többen, több korosztály, eltérő habitusú emberek osztják meg egymással a közös négyzetmétereket. A 4.és 5. tipp igencsak összefügg egymással.

Lomtalaníts! Marie Kondó tényleg jól érti a dolgát, és az Egyszerűbb élet blog írója a szívemből beszél. Ne akarjatok megfelelni másoknak, amikor a saját lakás berendezéséről, dekorálásáról van szó! Vállalom, hogy viszonylag üres lakásban élek, cserébe már nem tűnik reménytelen, idegőrlő tevékenységnek a takarítás.

Képes vagy (még, újra) meglátni az egyszerűben a szépet?

szo18szo20

6. A boldogsághoz az is kell, hogy megbecsüljük, értékeljük, amink van. Ehhez hozzásegít, ha tehetségetekhez mérten, kicsit vagy nagyon felfedezhető a lakásban a saját kezetek: egy sk. épített konyha, egy gyerekrajz, egy magunk kifestett kamra, a hordóba telepített fűszerkert, pici kerti tó vagy akvárium, a paraván, amit My Dad és én követtünk el, bármi…

szo21szo22szo24

7. Boldog a család, ha apa és anya szeretik egymást… A téma megérdemli, hogy majd egy következő bejegyezésben részletesen írjak arról, hogy a lakberendezés miben tud segíteni.

25_154242_785068_91605700323bfb536339f204bc789a25_3d9c23_301 

8. Van hely a nagymamának is, és az előző házasságban született gyermeknek is,  azaz van egy külön szoba, vagy egy elkülönülő kis hely, amitől jól érzi magát a vendég, legyen 10, 20 vagy 4*20 éves.

szo25szo26

9. Ünnepek és hagyományok – nemcsak karácsonykor, hanem a hétköznapokban is. Gyertyafény a hajában sült krumplit eszegetve – odafigyelés, és nem pénz kérdése. Állandóság és változás egyszerre: gondolj a szaporodó karácsonyi díszekre…

szo27szo28szo29

10. A boldog családokban a humor is családtag. Elröhögik, ha valami nem jön össze, nem veszik vérkomolyan magukat sem, és a lakberendezést sem… Boldog családot Neked is, kedves Olvasóm!

szo30szo31

képek forrása 1 2 és a Garzon-blog

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!