My Dad

Akarod, hogy a depresszió helyett a jókedv legyen a lakótársad?

Nézzük együtt meg, mit tehetünk – lakberendezési szempontból -, hogy a hangulatunk jobb legyen! Jöjjön 10 best of ötlet.

1. Alapvető, hogy rendezett, tiszta legyen a környezetünk. Felmerül persze, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, azaz a káosz és kosz járul hozzá a lehangoltsághoz, vagy a rossz lelkiállapot akadályoz meg minket a rendrakásban és takarításban? Muszáj nekiállni, muszáj lomtalanítani, válogatni, rendszerezni, ami nem könnyű, de az erőfeszítés elnyeri jutalmát!
2.Vegyenek körül színek! Na de milyenek? A szürke, fekete letisztultsága épp olyan kellemes, mint a zöldek, pinkek, tarkák dinamizmusa. Nincs egyértelmű recept, döntsön tehát mindenki, maga!  Saját tapasztalatom szerint egy csipet piros valamilyen kiegészítő formájában jót tesz minden helyiségnek, míg a lilával nagy mennyiségben csínján kell bánni. Én konkrétan lefagytam, s tériszonyom ellenére létrára másztam, hogy most és azonnal leszedjem a lila függönyeimet – nagyon nem jöttek be.
Ez még belefér (tavalyi húsvéti kép, nálam)…
pé22
…és van piros párnám is, meg “vörös csillagom”:
pé27
pé28

pépé1pé2pé3pé4pé5pé6pé7pé8pé9pé10

3. A lakásunk a sikerekre emlékeztessen, ne a kudarcokra! Egy félbehagyott felújítás eléggé a kedvemet tudná szegni. Beköltözéskor szembesültünk azzal, hogy az előző tulaj úgy festette ki a nappalit, hogy az ablak fölötti, addig függönnyel takart falon, a régi szín maradt. Elfogyott a festék? Pont ott vesztek össze? Pozitív példaként említem a barátnőmet, aki a 4 méter belmagasságú lakását egyedül festette ki, hogy a munkahelyi pszichoterrort egy sikerélménnyel ellensúlyozza (ez annyira bejött, hogy utána megszabadult az állásától).

A gyerekeknek mindenképp, de ne csak nekik legyen dicsőség-fala! Nem a szomszéd miatt, s nem az a lényeg, hogy a nappali legyen tele díjakkal, hanem a mi “belső-szobánk” emlékeztessen a jóra, arra, hogy mindig van felfelé. Anyák napjára kapott “szeretlek”, inspiráló idézetek, egy jól sikerült nyaralás képei…

Az enyém ilyen: egy grafika, a kedvenc verseim, egy gyerek-rajz:

pé25pé26

Ez a “kép a képben” nagyon tetszik!

pé16

Sok időt töltünk el itt magányosan, vegyük körül magunkat:)pé18

4. Sunshine, minden mennyiségben. Azaz fény, fény és fény, ha lehet, természetes fény, nagy ablakok, könnyű vagy alig textilekkel.  Neked is van olyan szomszédod, akinél mindig le van húzva a redőny? pé11pé12pé13pé17

5. Virágzó, egészséges növények. A hangsúly az “egészségesen” van! Az orchideák még az anti-kertészeknél is tündökölnek, nem igényelnek extra törődést.

Még nálam is bírják 🙂

pé23

Egy-két más virágom is van:

pé29

6. Némely lakás olyan, mint egy bútorraktár. Legalább annyit tegyünk meg, hogy a szedett-vedett bútorokat egységessé tesszük festékkel, textilekkel – mindjárt jobban érezzük magunkat, pláne, ha nem csak a “mesterre” várunk, hanem magunk is ecsetet, tűt ragadunk. Nem hiszem, hogy a felmenőink megharagudnák ránk, ha átszínezzük a komódot, vagy a székeket!

pé30pé31

7. Az albérlet nehéz dió: mit tehetek meg, mi éri meg? Lakjuk be a teret, akkor is, ha nem velünk együtt választotta a burkolatokat, vagy a bútorokat a főbérlő… (van pedig ilyen, igaz azok luxus lakások). Személyes tárgyak, dekoráció, a kedvenc könyvek, egy alapos takarítás beköltözéskor, a WC ülőke kicserélése 🙂

A lányokat, meg a rajzszöges gömböket vinném magammal:

pé24

Merci-Ancsa albérlet témában is elkényeztet minket.

4cc9c2e8faf59d8f69011f41e3cd07b4

8. Sok sikeres felújításra láttunk már példát, ahol a zegzugos lakások alaprajza jelentősen megváltozott. Az egyértelmű vonalak, a labirintus felszámolása, a lomok rejtekhelyének megszüntetése, a bútorok jó megközelíthetősége, mind-mind könnyítenek rajtunk! Nem kellenek a szekrények, amiknek alig lehet kinyitni az ajtaját, a kanapék, amikre a díszpárnáktól nem lehet (nem szabad…) leülni, a konyhán át megközelíthető fürdőszobák, a veszettül nagy kihasználatlan előszobák.

Egy nyaraló, szimmetrikus vonalakkal:

25_154242_774911_41ad9abdd616b289e6a42306910400bf_804256_301

9. Mindennek rendelt ideje van… Van, amikor már ideje a múltat lezárni, az elvesztett családtag, kapcsolat emlékei (tárgyak, ruhák, szokások) már lefelé húznak. Rendezzük el ezeket, tartsuk meg a legfontosabbakat, emeljük ki a boldog pillanatokat, vagy szabaduljunk mindentől, ha ez segít a depresszív állapotból kimozdulni.

pé38

10. Ébredtél már egyedül egy szobában arra, hogy egy borzalmas arc bámul? Démoni, ijesztő lények fotókon, festményeken – akkor sem kellenek, ha híres művész követte el! Gyerekszobában különösen gondoljuk át, kell-e egy nagyvad az ágyával szemben.

pé100

A jó lakásban feltöltődünk, igazi hátország, de nem börtön, amiből nem lehet, nem akarunk kimozdulni. Gondoljuk át a mindennapjaink talán legfontosabb terét, az otthonunkat, s merjünk változtatni!

Milyen tipped, tapasztalatod van? Mit gondolsz a fentiekről? Kérlek oszd meg itt a blogon üzenetben, vagy a blog Facebook oldalán.

A képek forrása: Garzon-blog.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!